Finnair Junior Tourin kauden 2015 karsinnat käydään Peuramaalla 27.-28.9

Arkistokuva: FJT Invitational 2014, Jonatan Jolkkonen

Arkistokuva: FJT Invitational 2014, Jonatan Jolkkonen

Rajusti kaudelle 2015 uudistuvan Finnair Junior Tourin karsinnat käydään tulevana viikonloppuna Peuramaa Golfissa. 

Alustavan suunnitelman mukaan ensikauden kilpailujen määrää on lisätty kahdella. Varsinaisen Tourin osakilpailuja tulee olemaan yhteensä yksitoista, sisältäen finaalin. Osakilpailut sisältävät viisi, kolmekierroksista WAGR-kilpailua, joista kaksi on SM-kilpailuja (lyöntipeli ja reikäpeli), ja yksi kansainvälinen kilpailu. Lisäksi U16- ja U14- sarjojen lyöntipelin SM-kilpailu pelataan jälleen Vierumäellä, kansainvälisen FIJC -kilpailun yhteydessä. Näiden kilpailujen lisäksi pelataan junioreiden seuramestaruuskilpailut, sekä seuraavan vuoden FJT:n -karsintakilpailu.

Uudistusten on tarkoitus nostaa FJT, Suomen nuorten selkeäksi ykköstouriksi. Mahdollisuus hankkia WAGR-pisteitä myös osasta FJT:n kilpailuista, tekee tourin varmasti entistä kiinnostavammaksi nuorille huippupelaajille. Samalla tarve siirtyä Finnish Tourille “liian” aikaisin poistuu. Näin ollen oletettavaa on, että Finnair Junior Tourin taso tulee nousemaan entistä korkeammalle. Tämä jos jokin vie suomalaista kilpagolfia eteenpäin. Hyvä!

Muutosten myötä myös Finnair Junior Tourin kategoriat uusiutuivat. Osa vanhoista kategorioista poistui kokonaan ja osan painoarvo muuttui. Kategorioiden selkeyttäminen on hyvä asia, mutta tyttöjen osallistujamäärien supistaminen entisestään aiheuttaa ihmetystä.

Tiedän, että paineet poikien osallistujamäärän lisäämiselle on kova, mutta väkisin herää kysymys, että raivataanko pojille lisää tilaa tyttöjen kustannuksella? Mikäli näin on, ja perusteluna käytetään, ettei tyttöjä ollut tänäkään vuonna jokaisessa kilpailussa täyttämäärää (Tahkon osakilpailu ja finaali), niin miksi ei ensivuonnakin voida käyttää olemassa ollutta käytäntöä. Siirtää tytöiltä mahdollisesti vapautuneet paikat pojille. Tyttöjen osallistujien karsiminen jo ennakkoon, voi pahimmassa tapauksessa tyrehdyttää uusien lupaavien tyttöjen nousemisen FJT:lle.

WAGR, FAR, ja FJAR – kategorioiden, sekä karsinnan jälkeen, ei kilpailuihin tahdo vapaita paikkoja tytöille jäädä. Pahimmassa tapauksessa, aluetoureilta ei enää mahdu mukaan kilpailuihin. Harkitsisin vielä tarkkaan tuota pelaajamäärän supistamista, koska nuorilla kehitys voi olla hurjaa, tänä vuonna tuntematon, ja ensivuonna mestari.

Joka tapauksessa, nyt Peuramaalla pelattavissa karsinnoissa, on mahdollisuus hankkia kiertueelle melko vahva kortti. Poikien viisi- ja tyttöjen kaksi parasta, saa pelioikeuden kaikkiin tourin-kilpailuihin, lukuunottamatta Nordcenterin Invitationalia, Tammer Golfin Internationalia, sekä vielä avoinna olevaa finaalia. Poikien kaksikymmentä, ja tyttöjen kymmenen parasta saa osallistumisoikeuden FJT:n osakilpailuihin 2,3 ja 5.

Karsintakilpailu pelataan Peuramaa Golfin molemmilla kentillä, Porkkala ja Vanha Peura. Kilpailussa ei ole jaettuja sijoituksia, vaan tasatuloksissa sijoituksen ratkaisee matemaattisen menetelmän mukaan viimeinen kierros.  Poikkeuksena tuloksissa poikien sijat 5. ja 20. sekä tyttöjen sarjassa sijat 2. ja 10., joiden tasatulokset ratkaistaan äkkikuolema uusinnalla. Porkkala toimii pääkenttänä ja sen tulos huomioidaan tuloksissa viimeisenä kierroksena.

Karsinnan kautta pelaajat voivat saada FJT kaudelle 2015 kategorian 4a.

Karsintojen osallistujalistoja selatessa, lisää ihmetystä aiheuttaa tyttöjen melko vähäinen osallistujamäärä, vaikka nyt tilaa olisi ollut. Tällä kaudella Finnair Junior Tourilla on suomalaisista tytöistä pisteitä saalistanut seitsemänkymmentäkolme tyttöä. Kun kaudelle 2015, saa kohtuullisen kategorian tämän vuoden FJAR:n ja FAR:n kaksikymmentä parasta tyttöä. Olisi kuvitellut loppujen olleen erittäinkin kiinnostuneita osallistumaan karsintaan ja sitä kautta varmistamaan ensivuoden pelipaikkansa.

Onko käynyt niin, että pelaajat eivät ole tutustuneet uuteen kategoriajärjestelmään, vaan luottavat mahdollisuuksiinsa päästä helposti mukaan kilpailuihin, ensimmäisten aluetour -kilpailujen kautta, kuten tähän asti on ollut mahdollista.

Valitettavasti nyt on niin, kuten aikaisemmin mainitsin, että osittain pelaajamäärän supistuksesta johtuen, ei pahimmassa tapauksessa mukaan mahdu tyttöjen kilpailuihin edes aluetourin voittajat. Näin ollen tämän karsintakilpailun merkitys voi olla erittäinkin suuri, mietittäessä ketkä kaikki ensivuonna Finnair Junior Tourilla pelaavat. Nyt reilusta kahdestakymmenestä osallistujasta, jopa lähes puolet saavat jonkinlaisen kortin kaudelle 2015. Muut lähtevät sitten mahdollisesti kiertämään aluetoureja.

Poikia sitä vastoin on mukana karsinnassa ilahduttavasti täysi laidallinen, eli sataneljäkymmentä pelaajaa. Mukana myös nykyisiä ja entisiä poikien maajoukkepelaajia. Kilpailu kahdenkymmenen joukkoon pääsystä tulee olemaan todella kovaa, niin kuin tietysti pitääkin. Kun pelaajia on paljon, ja kilpailu kovaa, vie se pelaajia, ja koko lajia eteenpäin.

Sunnuntaina kun karsinta on ohi, lähtee pojista suuri joukko hakemaan ensikaudella vauhtia aluetourilta. Toivon todella, että Golfliiton tarkoitus nostaa aluetourien merkitystä karsintaportaana FJT:lle toteutuu.

Tsemppiä kaikille kilpailijoille!

Teksti ja kuva:Raul Fall

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.