Marika Voss ja Oona Vartiainen ammattilaisiksi, naisten maajoukkue uudistuu

Naisten EM hopea joukkue

Naisten EM -hopea joukkue                                            vasemmalta oikealle. Karina Kukkonen, Emily Penttilä, Marika Voss, Matilda Castren, Oona Vartiainen ja Sanna Nuutinen

Naisten maajoukkueen runkopelaajiin kuuluneet Marika Voss ja Oona Vartiainen, seurasivat joukkuetoveriaan Sanna Nuutista, ja ilmoittivat siirtyvänsä ammattilaisiksi. Sanna Nuutinen vaihtoi jo elokuussa statustaan ammattilaiseksi. Kolmikko oli tänä vuonna voittamassa Suomelle Joukkue EM- hopeaa.

Marika Voss 25, omien sanojensa mukaan kärsi kauden aikana yliyrittämisestä, eikä siitä syystä saanut aivan toivomaansa tulosta aikaan, vaikka peli olikin kuosissa. Tulosten valossa voidaan Vossin kautta pitää kuitenkin sangen onnistuneena, mutta ainahan huipulle tähtäävä kilpaurheilija haluaa voittaa ja olla paras.

Finnish Amateur Rankin kakkonen, Marika Voss oli Suomen maajoukkueessa kesällä voittamassa EM -joukkue hopeaa. Voss sijoittui jaetulle toiselle sijalle naisten lyöntipelin Suomen Mestaruus kilpailuissa. Voitti Finnish Amateur Championin, The Erkko Trophyn Talissa. Tuolloin Vossin voittopuheesta oli jo rivien välistä luettavissa aikomukset siirtyä tänä syksynä ammattilaiseksi. Loppukaudesta Voss sijoittui vielä FinnishTourin Pickalan osakilpailussa toiseksi ja Vuosaaren finaalissa kolmanneksi.

Oona Vartiaisen 22, viimeinen amatöörikausi oli menestys. Kausi alkoi upeasti tammikuussa Etelä-Amerikan amatöörimestaruuskilpailujen kolmannella sijalla. Toukokuussa Vartiainen voitti Saksan avointen mestaruuden. Kesällä tuli maajoukkueen kanssa EM- joukkue hopeaa ja Finnish Amateur Championshipin jaettu toinen sija. Loppukausi jatkui vielä upeasti. FinnishTourin finaalin voitto Vuosaaressa, Japanin MM-kisoissa Vartiainen sijoittui henkilökohtaisessa sarjassa hienosti viidenneksitoista. Tähän kun lisätään vielä Finnish Amateur Rankingin ykkössija, niin luonnolliselta tuntuu nuoren naisen harppaus uusiin haasteisiin.

Nyt on aika kiittää Marikaa ja Oonaa ja Sannaa amatööri- ja maajoukkuesaavutuksista ja toivottaa kolmikolle menestystä ammattilaisena.

Maajoukkue on kokenut parin vuoden aikana melkoisen muutoksen. Toissa vuonna siirtyi ammattilaiseksi Noora Tamminen, viime vuonna Krista Bakker ja Annika Nykänen ja tänä vuonna Sanna Nuutinen, Marika Voss, sekä Oona Vartiainen. 

Ensikauden naisten maajoukkueen valmennusryhmä julkistettaneen myöhemmin tänä vuonna, mutta nyt on hyvä hetki hieman pohtia ja spekuloida kuka ja ketkä astuvat vapaiksi jääneisiin saappaisiin.

Korostan vielä, että seuraava on ihan toimittajan omaa ajatuksen virtaa.

Ensimmäinen kysymys kuuluu, miten EM- mitalijoukkueessa olleiden, yhdysvalloissa opiskelevien Emily Penttilän ja Matilda Castrenin pelit kulkevat ensi talvena ja ovatko he  edelleen ensivuonna maajoukkueen käytettävissä. Uskoisin että pelit sujuvat, ja ovat he käytettävissä ainakin kesän EM-kisoissa.

Seuraava kysymys on, mitä tekee myös EM-hopeamitalijoukkueessa mukana ollut, sekä 21 -vuotiaiden lyöntipelin ja reikäpelin Suomen Mestaruudet voittanut Oulun Golfkerhon Karina Kukkonen. Kukkonen voitti myös Finnish Tourin naisten osakilpailun, HLR Challengen.

Näiden kolmen uskon muodostavan joukkueen perusrungon. Tähän sitten joukkuekavereita ympärille, tai varmaankin menee niin, että valmennusryhmä koostuu Karina Kukkosesta ja muista Suomessa “majailevista” ja sitten Penttilä ja Castren täydentävät tätä ryhmää kilpailuissa. No, niin tai näin ja nämä asiathan päättävät maajoukkueen valmentajat.

Sitten muut pelaajat.

Jenna Mäihäniemi Master Golf Clubista on ollut tyttöjen maajoukkueen vakio kasvo. Mäihäniemi täyttää ensi vuonna yhdeksäntoista ja näin ollen on tyttöjen maajoukkueeseen yli-ikäinen. Paljon kansainvälistä kokemusta omaava Mäihäniemi on yksi mielestäni “varma” valinta joukkueeseen. Mäihäniemi voitti tänä vuonna naisten Reikäpelin Suomen Mestaruuden, sekä naisten, että 18 -vuotiaiden tyttöjen lyöntipelin SM hopeaa. Finnish Amateur Rankingissä neljäntenä oleva Mäihäniemi, oli kaksi viikkoa sitten naisten maajoukkueen mukana Ranskassa, jossa pelattiin Ranskan avoimet naisten amatöörimestaruuskilpailut.

Toisaalta, Mäihäniemen nimi on LET:n karsintojen osallistujalistalla, joten jos sieltä sattuisi paikka LET:lle napsahtamaan, niin Mäihäniemeltä saattavat jäädä naisten maajoukkuepelit siihen.

Harjattulan G&CC:n Petra Salko oli myös mukana Ranskassa. Salko voitti 21 -vuotiaiden lyöntipelin SM hopeaa. Lisäksi Salko voitti FinnishTourin Pickalan osakilpailun. Finnish Amateur Rankingissä Salko on heti Mäihäniemen jälkeen viidentenä. Salko on mielestäni yksi vahva ehdokas joukkueeseen.

Sitten alkaakin mielestäni olemaan kiharaista.

Finnish Amateur Rankingissä kuudentena on Golf Talman 18 -vuotias Anna Kuitunen. Erityisesti reikäpeleissä menestystä niittänyt Kuitunen, keskittyi tänä kautena lähes puhtaasti Finnish Touriin ja saikin pelinsä mainiosti kulkemaan tourin kahdessa viimeisessä kilpailussa, sijoittuen Pickalassa kolmanneksi ja Vuosaaren finaalissa toiseksi. Kuitunen voitti naisten reikäpeli pronssia ja 18 -vuotiaiden tyttöjen reikäpeli hopeaa. FJT:n kauden avanneessa Invitationalissa Nordcenterissä, Kuitunen oli myös toinen.

Mikä on pääkaupunkiseudulle muuttaneen Viipurin Golfin Roosa Närhen tilanne. Hän voitti, ehkä hieman yllättäenkin naisten lyöntipelin Suomen Mestaruuden. Närhi ei kovin montaa kilpailua kauden aikana ehtinyt pelata, neljä FT:n ja neljä FJT:n kilpailua. Keskittyykö Närhi pääasiassa opiskeluun, vai löytyykö motivaatiota kovaan treenaamiseen ja maajoukkueeseen.

Sitten heittäisin ainakin omissa “papereissani” erittäinkin korkealle Archipelagia Golf Clubin Ellinoora Moision. Ensi vuonna 19 -vuotta täyttävä Moisio, hankki tänä vuonna runsaasti kokemusta kovista kansainvälisistä kilpailuista, edustaen Suomea 18 -vuotiaiden joukkue EM kilpailuissa Slovakiassa, sekä Canadassa 18 – vuotiaiden MM – kilpailuissa.

Moisio voitti 18 – vuotiaiden reikäpelin Suomen Mestaruuden, oli jaettu kolmas 18 -vuotiaiden SM lyöntipelissä, voitti Finnair Junior Tourin rankingin ja on tällä hetkellä Finnish Junior Amateur Rankingin kakkonen, sekä Finnish Amateur Rankingin yhdestoista. Lisäksi Moisio sijoittui Finnish Amateur Championshipissa Talissa jaetulle toinelle sijalle.

Vielä kun ehdokkaisiin lisätään Kymen Golfin Miia Pulliainen, joka voitti naisten reikäpelin SM hopeaa, ja oli SM lyöntipelissä jaettu neljäs, sekä Rauma Golfin Ella Salminen, niin eiköhän aika kattava lista ehdokkaista ala olemaan kasassa. Voihan toki olla, että valmentajilla on ihan omat pelaajat mielessä.

Vielä yksi kysymys on sitten ihan kokonaan se, että ovatko kaikki nämä listaamani pelaajat edes ilmoittaneet kiinnostuksensa maajoukkuetta kohtaan. Ovatko he edes maajoukkuevalmentajien käytettävissä. Maajoukkueen valmennusryhmä julkaistaneen loppuvuodesta, ja silloin nähdään kuinka moni näistä listaamistani pelaajista on virallisessa joukkuessa mukana, sekä kuinka metsään omat pohdintani menivät.

Etukäteen pahoittelen, jos minä olen jättänyt näistä pohdiskeluista jonkun potentiaalisen pelaajan pois. Onneksi minun pohdinnoilla ei ole mitään merkitystä virallisiin valintoihin.

Varmaa on kuitenkin se, että maajoukkue tulee uudistumaan.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.