Suomen PGA palkitsi pelaajat ja valmentajat

 

[metaslider id=7336]

MikkoKorhonen_Kuva_JuhaTaskinen

Ammattilaisgolfjärjestö PGA on valinnut Vuoden pelaajaksi Mikko Korhosen, joka onnistui ensimmäistä kertaa urallaan saavuttamaan peliesitystensä avulla suoran pelioikeuden ensi vuoden Euroopan kiertueelle. Korhonen sijoittui Euroopan kiertueen rahalistalla sijalle 90. Samassa palkitsemistilaisuudessa Vuoden valmentaja -palkinto ojennettiin muun muassa Ursula Wikströmin ja Noora Tammisen taustalla vaikuttavalle Petteri Nykylle.

PGA Suomi -palkinto jaetaan merkittävästä ammattilaisgolfin eteen tehdystä työstä. Tänä vuonna PGA Suomi -palkinnon sai Suomen Challenge Tour -osakilpailun, Gant Openin taustalla vahvasti vaikuttanut Gant-vaatemerkin maahantuoja Lars Lönnqvist.

Golfopettajien ammatin edistämisestä ja toimimisesta niiden arvojen mukaan jaettavan Sigge Nyström -palkinnon sai Suomen PGA:n perustajajäseniin kuuluva Ville Kalliala. Teaching Professional of the Year -palkinnon saaja on tänä vuonna Tapani Saarentola, joka on luonut talvitukikohdan monille suomalaispelaajille Espanjan Aurinkorannikolle, Lauro Golfiin.

PGA palkitsi myös Suomen ylimmän golfkiertueen, Audi Finnish Tourin rankingvoittajat Tuomas Salmisen ja Jenna Mäihäniemen.

Suomen PGA:n puheenjohtaja Mika Walkamo piti päättynyttä kautta monellakin tapaa erinomaisena.

”Golf elää tällä hetkellä historiansa parasta aikaa Suomessa. Meillä on eniten pelaajia kiertueilla, ja jos vaikka vilkaistaan 20 vuotta ajassa taaksepäin, niin olemme ottaneet lajina ison hyppäyksen eteenpäin. Pelkästään näiden palkittavien nimeäminen oli yksi osoitus golfin laajasta tasosta Suomessa, sillä meillä oli jokaiseen palkintokategoriaan useampia voittajaehdokkaita”, puheenjohtaja Walkamo sanoi.

Vuosi 2015 oli Mikko Korhosen läpimurtovuosi Euroopan golfeliittiin. Pitkän tien Euroopan kiertueen vakiopelaajaksi kulkenut Korhonen osaakin arvostaa saamaansa Vuoden pelaaja -palkintoa.

”En odottanut tätä palkintoa, mutta tämä on suuri kunnia. Oma kausi oli siltä kantilta onnistunut, että pääsin omaan tavoitteeseeni, eli saavutin kortin ensi vuodelle. Nyt kun on hyvä kortti taskussa, pääsen valitsemaan kilpailut, jotka haluan pelata”, kauden aikana kolme kertaa kymmenen parhaan joukkoon sijoittunut Korhonen kertoi.

”Ensi kauden tavoite on sijoittua rahalistalla 60 parhaan joukkoon, ja sitä kautta päästä pelaamaan myös kauden finaalikilpailuihin. Major-kilpailuja en ole hirveästi miettinyt, ehkä osallistun johonkin karsintaan. Suora paikka vaatisi huippuonnistumisia heti alkukaudesta.”

Golfin paluu olympialajiksi on ollut jo pidemmän aikaa kuuma puheenaihe, mutta pelaajat eivät ole asiasta ottaneet isompia paineita – ei myöskään Korhonen.

”Meitä on käytännössä kolme pelaajaa, Kakko, Ilonen ja minä, taistelemassa kahdesta paikasta. Olympialaiset eivät ole vielä aiheuttaneet mitään isoja värinöitä, eikä se ole kauden päätavoite. Mutta olisihan se hienoa, jos valitaan”, Korhonen pyöritteli.

Vuoden valmentajaksi valittu Petteri Nykky ei halua missään nimessä nostaa itseään jalustalle, vaan jakaa kiitokset pelaajilleen.

”Olen varmaan ollut onnekas pelaajien kanssa. Pelaajat tekevät valmentajan ja valmentaja koittaa olla pilaamatta pelaajaa. Valmentajan työssä pohdin sitä arkea, enkä mieti palkintoja. Mutta hienoa, kun tällainen huomionosoitus osuu kohdalle”, golfin ohella salibandyä huipputasolla valmentava Nykky sanoi. Tällä kaudella Nykky valmentaa Tampereen Classicia.

Nykyn valmennettaviin kuuluu tällä hetkellä neljä pelaajaa: naisten Euroopan kiertueella pelaavat Ursula Wikström ja Noora Tamminen, Floridassa yliopistogolfia pelaava Matilda Castrén ja poikien maajoukkuekasvo Perre Papunen.

”Ursula ja Noora pelasivat kohtuukaudet. Ursula oli rahalistalla 17:s, ja missasi vain yhden cutin. Nooran sijoitus oli 33:s, mutta mykoplasma sekoitti hänen kauttaan. Madde oli EM-kisoissa pronssilla ja Spirit Cupissa tuli myös kolmossija. Perre saavutti junioreiden lyöntipelin SM-hopeaa ja reikäpeleissä kultaa”, Nykky kertasi suojattiensa kautta.

Salibandyn ja golfin yhdistäminen on ollut 50-vuotiaalle Nykylle arkipäivää jo vuosikaudet, eikä nykyinen työ Classicin päävalmentajana ole muuttanut sitä.

”Pyrin olemaan ammattilaispelaajien kanssa 3-6 kilpailussa mukana paikan päällä. Aiempina talvina olen käynyt Madden luona Floridassa, mutta tänä talvena se ei salibandyliigan pelien takia sovi kalenteriin. Madde on nyt joulun Suomessa ja harjoittelemme täällä joka päivä, eli saamme tehtyä tarvittavat harjoitukset täälläkin”, Nykky päätti.

Sigge Nyström -palkinto sai Hirsalassa opettavan Ville Kallialan iloiselle tuulelle. Jo vuonna 1971 golfuransa aloittanut Kalliala on myös yksi Suomen PGA:n perustajajäseniä.

”Onhan se kiva, kun huomioidaan. Kohtuullisen pitkäänhän tässä on tullut oltua jo mukana”, vuodesta 1983 golfopettajana työskennellyt Kalliala nauroi.

”Jos tätä Suomen PGA:n roolia miettii, niin ennen sen perustamista me olimme Ruotsin PGA:n jäseniä ja kävimme siellä kursseilla. Nyt PGA järjestää täällä koulutuksia ja seminaareja, hyvänä esimerkkinä Kjell Enhagerin tämänpäiväinen vierailu Helsingissä. PGA on hoitanut hommansa hyvin”, myös pitkän uran golfin maajoukkuevalmentajana tehnyt Kalliala totesi.

Toinen opettavalle ammattilaiselle myönnettävä palkinto, Teaching Professional of the Year -palkinto ojennettiin Tapani Saarentolalle. Palkinnon perusteena oli Saarentolan loistava työ Lauro Golfissa, Malagassa, jonne hän on luonut ”talvikodin” usealle suomalaisgolffarille.

”Kuulin Antti Peltoniemeltä vuonna 2009, että Lauro Golf hakee suomalaisprota. Siitä se homma lähti liikkeelle. Aluksi siellä oli alle kymmenen junioria, mutta nykyään Laurossa käy talven aikana 40–50 junioria tai nuorta ammattilaista harjoittelemassa.”, Saarentola kertoi hienon idean syntyhistoriasta, ja myönsi samalla, että palkinto oli melkoinen yllätys.

PGA Suomi -palkinnon saanut Lars Lönnqvist on ollut tukemassa suomalaista golfia jo kolmen vuosikymmenen ajan. Aura Golfissa, Turussa pelattu Gant Open oli kotimaisen kilpagolfkauden suurin tapahtuma, eikä se olisi toteutunut ilman Lönnqvistin vahvaa panosta – muita isoja tukijoita unohtamatta.

Audi Finnish Tourin kokonaiskilpailun voittoon yltänyt Tuomas Salminen muistelee lämmöllä kautta 2015, joka toi mukanaan myös uran ensimmäisen ammattilaisvoiton.

”Kausi alkoi hyvin, mutta sitten ote hieman katosi. Hyvän työnteon kautta sain taas juonesta kiinni ja kaikki huipentui Paltamon Finnish Tour -osakilpailun voittoon. Se oli kauden ehdoton kohokohta.”

”Olen jo aloittanut treenaamisen kohti ensi kautta. Talven aikana on pari ulkomaanleiriä ja pelaan myös Nordic Liigan talviosakilpailuja Espanjassa. Ensi kauden tavoite on pärjätä Nordic Liigassa”, Salminen summasi.

Naisten rankingykkönen Jenna Mäihäniemi on isojen päätösten edessä. Amatöörikisoja usean vuoden ajan kiertänyt Master Golfin kasvatti hamuaisi jo ammattilaisviheriöille, mutta lopullinen päätös on vielä tekemättä.

”Ammattilaisuus on kyllä haaveissa, mutta sitä pitää harkita tarkkaan. Saisin sitä kautta varmasti vielä lisää harjoitusintoa, kun olisi uudet kuviot”, Mäihäniemi pohti tulevaisuuttaan.

Mäihäniemen kausi kotimaassa oli vaihteleva, mutta kauden aikana tulleet kaksi voittoa nostivat hänet kokonaiskilpailun ykköseksi.

”Pelasin parhaiten Suomessa, vaikka pelasinkin vaihtelevasti. EM-kisoissa pelasin kesän parhaan kierrokseni (68), jonka turvin selvitin cutin”, Mäihäniemi muisteli kesäänsä.

Lähde: PGA tiedote.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.