Suomi riemukkaaseen turnausvoittoon perinteisessä nelimaaottelussa

DSC_0389

Suomen joukkue, Daniella Barret, Elina Saksa, Nicola Fall, Sofia Siivola, Alex Hietala, Eemeli Järvinen, Martin Plukka, Matias Honkala, Oscar Darlington, ja Perre Papunen, valmentaja: Pasi Purhonen, kapteeni:Stenna Westerlund voittivat perinteikkään nelimaaotteluturnauksen Kytäjällä.

Turnauksen voitosta pelasivat vastakkain Suomi ja Sveitsi. Odotettavissa oli erittäin jännittävä ja tiukka ottelu. Molemmilla mailla oli eilisestä allaan kaksi otteluvoittoa. Sveitsi lähti otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, sillä oli voitettuja reikiä muutama enemmän kuin Suomella. Tasapeli riittäisi Sveitsille turnausvoittoon.

Sveitsi saikin heti ottelun alussa pienoisen niskalenkin Suomesta, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, alkoi suomalaisten SISU näkyä. Reikäreiältä tasoihin ja lopulta niukasti ohi, 4,5-3,5 voittoon.

Suomalaisista urakan aloittivat tyttöjen foursome-pari Nicola Fall, Daniella Barret. Tyttöjen peli oli alussa hieman kohmeessa, liekö johtunut kolme asteisesta, raikkaasta suomalaisesta syysilmasta. Sveitsiläiset hyödynsivät tilanteen, menemällä ensimmäisellä kymmenellä reiällä jo 3UP johtoon. Tästä eivät suomalaistytöt säikähtäneet, vaan loivat toisilleen uskoa Greame McDowellin Ryder Cup esimerkin myötä, jossa hän nousi 3down tilanteesta voittoon.

Tyttöjen nousu alkoikin heti 11 väylällä, voitto ja peli oli 2down. Siitä seurasi seuraavien kolmen väylän voittoputki, ja tilanne oli hetkessä kääntynyt suomalaisille 1Up. Viidestoista väylä tasattiin pareilla. Kun kuudennellatoista, suomalaiset tekivät upean birdien, olivat he jo dormissa. Ensimmäinen mahdollisuus päättää peli oli heti seitsemännellätoista väylällä, eivätkä tytöt tätä mahdollisuutta jättäneet käyttämättä, vaan tasasivat reiän varmalla parilla, joka riitti ottelun voittoon 2/1 ja joukkueen ensimmäiseen pisteeseen.

Tyttöjen 1 single-ottelussa Sofia Siivolalla oli myös hankaluuksia saada “moottoreitaan” parhaalla tavalla käyntiin. Kun samaan aikaan Sveitsiläisvastustaja takoi birdieitä, oli ottelu hetkessä sveitsiläiselle 4Up. Tämän jälkeen sisukas Sofia sai hyvin pelistä kiinni, ja hyviä birdie-paikkoja alkoikin mukavasti tulla. Valitettavasti putit eivät vaan aivan toivotulla tavalla uponneet ja reikä voitot jäivät saamatta. Sveitsiläinen jatkoi virheetöntä peliään ja ottelu päättyi neljännelletoista väylälle, sveitsiläiselle luvuin 5/4.

Tyttöjen 2 single-ottelu oli erittäin jännittävä alusta loppuun. Tässäkin ottelussa sveitsiläinen aloitti heti 1 väylän voitolla. Elina Saksa ei kuitenkaan päästänyt missään vaiheessa sveitsiläistä kahtareikää enempää karkuun, vaan ottelu eteni reikä reiältä, erittäin tasaisissa merkeissä, aina viimeiselle reiälle asti. Ratkaisu nähtiin vasta kahdeksannellatoista reiällä, johon lähdettiin sveitsiläisen johtaessa 1Up. Kun virheettömästi pelannut sveitsiläinen löi pallon kahteen metriin reiästä, ja Elinan pallo oli griinin vieressä raffissa, oli Elinan saatava chippi sisään voittaakseen reiän ja tasatakseen ottelun. Rohkeasti Elina lähtikin chippiä kuppiin hakemaan. Pallo vieri aivan reiän vierestä parin metrin päähän. Kun parimetrinen par-putti meni ohi, oli sveitsiläisellä kolme puttia ottelun voittoon. Sveitsiläinen teki parin ja ottelu päättyi hienon taistelun jälkeen Sveitsille lukemin 1/0.

Poikien foursome-ottelu muodostui lopulta koko ottelun kulminaatiopisteeksi.

Poikien foursome-pari Oscar Darlington, Eemeli Järvinen, joutuivat myöskin toteamaan ensimmäisen reiän jälkeen, että tulossa on rankka päivä. Sveitsiläiset veivät heti 1 väylän nimiinsä. Hyvin pojat tokenivat kuitenkin “shokki” alusta, ja tahkosi etuysin tasa tahtia sveitsiläisten kanssa. Seitsemännellä väylällä pojat chippasivat upeasti birdien sisään, ja hetken näytti jo että reikä on suomalaisten. Sveitsiläiset olivat kuitenkin eri mieltä ja puttasivat oman birdiensä sisään. Peliä jatkettiin sveitsiläisten johtaessa yhdellä. Suomalaiset veivät sitten kahdeksannen, mutta kun yhdeksännen kaksi metrinen birdie-putti meni ohi, ja sveitsiläisten vastaava sisään, oli peli jälleen sveitsiläisille 1up. Kymppireiällä oli pojilla jälleen hyvä mahdollisuus reiän voittoon, mutta kun 3 metrinen birdie-putti meni juuri ja juuri ohi, ja sveitsiläiset upottivat oman 3 metrisen parinsa sisään, jatkui peli samoissa lukemissa.

Kun kuusitoista reikää oli pelattu, olivat sveitsiläiset hankkiutuneet jo kahden reiän johtoon, eli dormiin. Tässä kohtaa Suomen joukkueen valmentaja Pasi Purhonen, meni puhaltamaan lisää henkeä poikiimme. Tämä auttoikin kummasti, seitsemännentoista väylän, suomalaisten upean birdien jälkeen, oli peli sveitsiläisille enää 1Up. Matka jatkui viimeiselle reiälle, jonka griinin ympärillä olivat odottamassa “yleisön” lisäksi joukkueen tyttöpelaajat.

Suomalaisten oli voitettava tämä reikä, saavuttaakseen mahdollisen puolikkaan pisteen. Eemeli Järvisen lähestyminen painui kuitenkin oikealle etu bunkkeriin. Sveitsiläisten pallo, jäi lyhyeksi etuforelle, aivan griinin reunalle. Oscar Darlington löi 20 metrisen bunkkerilyönnin 3 metriä pitkäksi, josta se kuitenkin spinnasi hienosti 2,5 metriin. Sveitsiläiset puolestaan jättivät oman 15 metrisen puttinsa 2 metriä lyhyeksi. Nyt oli Eemelin upotettava oma 2,5 metrinen par-puttinsa. Hieman vasemmalta oikealle kaartuva putti pyörähti 360 astetta ja putosi reikään. Tuuletus oli kova niin pelaajien, joukkuekaverien kuin yleisönkin joukossa. Sitten oli sveitsiläisen vuoro, pallo vieri kohti reikää, mutta otti reiästä “liparit”, päätyen 30 sentin päähän. Sveitsiläisen pettymys oli kova, sitä vastoin suomalaiset juhlivat tärkeää puolta pistettä.

Poikien foursome-parin taistelun aikana, oli kolme Suomen poikien single-ottelua jo päättynyt.

Pojat single 1 ottelussa Perre Papunen kylvetti sveitsiläisvastustajaansa 6/4 numeroin. Perre oli niitä harvoja suomalaisia, jotka johtivat otteluaan heti 1 väylältä lähtien, antamatta vastustajalleen missään vaiheessa otetta peliin. Tämän pelin ratkaisu tapahtui hyvin aikaisessa vaiheessa kierrosta.

Single 2 ottelussa Alex Hietala joutui puolestaan toteamaan vastustajan kovuuden. Tasainen oli tämäkin ottelu, mutta äärimmäisen vähän virheitä tehnyt sveitsiläinen hivuttautui pikkuhiljaa kolmen reiän johtoon. Ottelu päättyi kuudennelletoista väylälle luvuin 3/2.

Single 3 ottelussa Martin Plukka aloitti niin ikään terävästi. Kuuden väylän jälkeen, Martin johti jo neljällä väylällä. Sama ero säilyi vielä kymppiväylälle saakka. Takaysillä, sveitsiläinen löysi kuitenkin uuden taisteluvireen, vieden pari väylää nimiinsä. Ottelu päättyi seitsemännelletoista väylälle, Martinille ja Suomelle luvuin 2/1.

Nyt kokonaisottelun voitto oli viimeisestä single-ottelusta kiinni. Suomen Matias Honkala, johti kahdeksan väylän jälkeen jo kolmella, mutta yhdeksännen reiän hienon birdien ansiosta sveitsiläinen kavensi etuysin tilanteeksi, Honkalalle 2Up. Sveitsiläisen otettua takaysillä vielä yhden reiän, oli ottelu ennen kahta viimeistä reikää Honkalalle 1Up. Varsinainen trilleri oli luvassa. Seitsemännentoista, par5:n griinille kerääntyivät niin yleisö, kuin molempien joukkueiden jo lopettaneet pelaajat.

Sveitsiälisen kakkoslyönti tuli griinin takaosaan alas ja rulli siitä parimetriä pitkäksi takaraffiin. Honkalan kolmas, lähestyminen sadasta metristä, putosi nätisti 2,5 metrin päähän. Sveitsiläisen, 20 metrinen alamäki eagle chippi jäi kolme metriä lyhyeksi, ja sitten birdie-putti reiän viereen, tulos par. Honkalalla oli voittoputti edessään. Pallo vieri aivan reiän vierestä ohi, ja ottelu siirtyi viimeiselle väylälle.

05 (347)

Sveitsiläisen avattua väylän oikeaan laitaan, ja Honkalan väylän vasemmalle puolelle semiraffiin, oli peli paljon kiinni lähestymisistä. Honkala löi oman pallonsa griinin etuosaan, noin kymmenen metriä reiästä. Sveitsiläinen löi pallon griinin vasemmalla olevaan kumpuun, josta se spinnasi aivan griinin etuosaan. Sveitsiläisen putattua oman birdie-puttinsa aivan reiän viereen, oli Honkalan voittaakseen ottelun selvitettävä reikä kahdella putilla. Suomalaiset joukkuekaverit olivat kerääntyneet tiiviinä ryhmänä griinin viereen jännittämään ja kannustamaan Honkalaa. Kymmen metrinen putti rullasi nätisti griinillä olleen kummun yli, lipuen kohti reikää. Pallon pysähdyttyä 40 sentin päähän, antoi sveitsiläinen Honkalalle putin, joten reikä tasattiin ja Suomi otti riemukkaan, ja samalla historian ensimmäisen nelimaaotteluvoittonsa. Tämä näkyi myös huikean joukkuehengen omaavan suomalaisjoukkueen tuuletuksissa.

05 (349)

Voiton arvoa nostaa myös se, että voitto tuli puhtaalla sarjalla. Sekä joukkueen kapteeni Stenna Westerlund, että valmentaja Pasi Purhonen, kiittelivät joukkueen poikkeuksellisen hyvää joukkuehenkeä, joka oli yksi ratkaiseva osa voittoa.

Belgia ja Hollanti ratkaisivat kolmannen sijan keskinäisessä ottelussaan, jonka Hollanti voitti 7-1.

Lisää kuvia löydät yläpalkin sivuvalikosta, Junior Quadrangula 2014 sivun alavalikosta, pictures/nelimaaottelu kuvina.

Kuva ja teksti Raul Fall

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.