Tuuli riepotteli pelaajia BMW Mastersissa, Ilonen kymmenes

Mikko Ilonen

Shanghaissa pelatussa BMW Mastersissa viimeinen kierros pelattiin aurinkoisessa mutta päivän mittaan koko ajan yltyvässä kovassa tuulessa. Olosuhteet muuttuivat aikaisemmista päivistä totaalisesti.

Kova tuuli ja muuttuneiden olosuhteiden johdosta kilpailun johtajan, uusiin asetuksiin virittämä kenttä laittoikin pelaajat aivan toisenlaiseen testiin kuin aiempina kolmena päivänä, jolloin vietettiin varsinaisia birdie-juhlia.

Viimeiselle kierroksellle jaetulta yhdeksnänneltä sijalta lähtenyt Ilonen pelasi etuysin parissa, tehden kaksi bogeyta ja seitsemännellä väylällä pitkällä putilla upean eaglen. Takaysin peräkkäiset birdiet väylillä 11 ja 12, sekä birdie vielä viidellätoista nostivat Ilosen jo seitsemänneksi. Samaan aikaan kärkipelaajat hapuilivat pelinsä kanssa pahasti.

Ilosen hyvä nousu katkesi harmittavaan seitsemännentoista väylän (par3) tuplabogeyhin. Ilosen avaus kovaan vastatuuleen ei jaksanut perille, vaan pallo sukelsi veteen. Seuraava lyönti tiiltä tuli sitten griinille, mutta sekin oli aika lähellä vettä. Kaksi puttia ja tuplabogey korttiin.

Viimeisellä väylällä Ilosella oli vielä hyvä kolme metrinen birdie-putti, mutta se jäi linjassa aavistuksen lyhyeksi. Tap-in par ja tulos -1(71).  “Olen varsin tyytyväinen siihen, että onnistuin pelaamaan alle parin. Paljoa parempaan ei ollut eväitä, oma peli ei ollut tällä viikolla parhaassa terässään”, Ilonen sanoi.

Iloselle kuitenkin jälleen vahva kilpailu, ja hyvä sijoitus kympin sakkiin T10 -12(176), varsinkin huomioiden, että mies itse ei ollut täysin tyytyväinen tämän viikon peliinsä.

Ilonen lataa akkujaan maanantaina, ja alkaa sitten keskittymään torstaina alkavaan World Tourin kilpailuun, HSBC Championsiin, joka pelataan myös Shanghaissa.

BMW Mastersin voitosta käytiin lopulta hurja taistelu. Tänään nähtiin jälleen hyvä esimerkki siitä, että kilpailu ei ole ohi, ennen kuin viimeisetkin putit on putattu. Tästä on muuten hyvä ottaa monen nuoren, miksei vanhemmankin oppia. Koskaan ei saa antaa periksi, niin kauan on mahdollisuus kun peli on kesken.

Jos eilen näytti siltä, että Alex Levy tulee viemään voiton, kunhan “kävelee” neljännen kierroksen läpi, niin tänään kaikki olikin toisin. Levylle olisi voittoon riittänyt tänään +5(77) tulos, mutta sekin oli tällä kertaa liikaa vaadittu.

Hankalat olosuhteet, kilpailujännitys, muuttuneet kenttäasetukset ja niin edelleen. Joka tapauksessa tänään nähtiin useilta pelaajilta jopa poikkeuksellisen paljon epätyypillisiä “helppoja” virheitä ja virhearvioita.

Donaldson näytti putoavan ensimmäisenä kelkasta tehtyään kuudennella väylällä (par3) veden kautta triplabogeyn. Kahdeksannella väylällä nähtiin ensimmäisen kerran “aina” hymyilevän Alex Levyn hermostuvan, kun kaksi metrinen par putti meni ohi, samaan aikaan saksalainen Marcel Siem teki kasille birdien.

Heti perään yhdeksännellä Levy kiskaisi oman lähestymisensä veteen ja teki jälleen bogeyn ja kun Siem teki parin, oli Levyn turvallisen tuntuinen viiden lyönnin johto ajettu kiinni. Momenttum näytti kääntyvän Siemille.

BMW Masters 4 kierros (17) Siem 17 väylä

Siem toinen lyönti 17 väylä (par3).

Tuulen yltyessä ja varmasti voittotaistelun paineiden kasvaessa, alkoikin takaysillä kärkikaksikolle virheitä satelemaan. Bogeja tehtiin vuoron perään ja tilanne vaihteli sitä mukaan. Ensiksi siiryi Levy takaisin johtoon, sitten tasan, jonka jälkeen Siem siirtyi lyönnilä johtoon, mutta seitsemännellätoista Siemin tehdessä jälleen bogeyn, kuittasi Levy tasoihin.

Tällä välin oli englantilainen Ross Fisher pelannut jo loppuun, tehden päivän parhaan tuloksen -5(67). Fisher oli kuin varkain hiipinyt klubitalon johtoon -16 tilanteeseen, ollen ainoastaan lyönnin perässä johtokaksikkoa.

Kun Siemillä ja Levyllä oli edessään vielä vaikea kahdeksastoista väylä, lämmitteli Fisher itseään rangella mahdollista uusintaa varten. Uusinta vaatisi kuitenkin molemmilta kärkimiehiltä bogeyt. Viimeisestä ryhmästä Jamie Donaldson löi ainoana pelaajana lähestymisensä griinille, noin viiteen metriin reijästä. Siem jäi lyhyeksi ja Levy löi pallonsa vesiesteen puolelle, mutta hänen onnekseen vielä kuivalle maalle.

Siemin ja Levyn chippien jälkeen oli Donaldsonilla birdie-putti, joka sisään mennessään mahdollistaisi mukaan pääsyyn mahdolliseen uusintaan. Donaldson jätti kuitenkin aivan linjassa kulkeneen puttinsa 20cm lyhyeksi. Donaldsonille par ja jaettu neljässija tuloksella -15(273).

BMW Masters 4 kierros (48) Siem ohi putti

Siemin voittoputti ohi

Levyn par chipin mennessä ohi, oli Marcel Siemilla edessään kaksi ja puolimetrinen voittoputti. Siem työnsi sen kuitenkin karkeasti ohi ja edessä oli kolmen pelaajan, Siem, Levy ja Fisher uusinta tuloksilla -16(272).

Uusinta olikin hienoa katseltavaa, virheistä ei tietoakaan. Jokainen pelaaja löi drivet keskelle väylää. Ensin löi Fisher lähestymisensä griinille, Levy muutaman metrin lähemmäksi lipusta. Viimeisenä löi Siem, jonka pallo lensi lipun linjassa juuri ja juuri yli etubunkkerin, jääden raffin ja fore-griinin rajalle.

BMW Masters 4 kierros (128) Siem ja palkintoSiem aloitti kolmannet lyönnit, lyöden muille heti luun kurkkuun upealle birdie-chipillään. Kun Fisherin birdie-yritys lipui hieman oikealta ohi, ja Levyn ponneton alamäkiputti ei ollut lähelläkään linjaa, ratkesi voitto heti ensimmäisellä jatkoreijällä Siemin tuuletuksiin.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.